Titel: Ormarna trollas bort.

Meddelare: Arrendator Isak Johan Söderholm  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Vik

Det var på ett ställe, det var ofantligt gott om ormar. Kräken blev alldeles förstörda på sommaren av alla ormbetten. då kom det dit en lapp till en av gårdarna. De beklagade sig för honom, och han sade, att nog skulle han kunna "göra bort" ormarna bara de kunde försäkra, att det inte fanns vitorm på trakten. Nej där hade ingen i hela byn sett en vit orm. Så tog lappen bonden med sig ut i skogen. Där släpade de ihop ett väldigt stort risbål. Så ritade lappen upp två ringar på marken ett stycke från bålet. Inom den ena ringen skulle han stå och inom den andra bonden. Så tände lappen på bålet, och de tog plats. Om en stund kom där en massa ormar krälande. Efter hand blev det större och större ormar, och alla for de in i bålet. Då det var slut på en sorts ormar, kom det en ny sort och så undan för undan och alltid de små ormarna först. Till slut började där komma små VITA ormar. Då blev lappen rädd och ville byta plats med bonden, men det fick han inte. Det kom större och större vita ormar, och till sist fick de på mycket långt håll höra en stor väldig en väsa. Det var den största av dem alla. Han kom och tog lappen med sig, och in i elden bar det med dem bägge. Sen var det slut med ormarna på den trakten.